Kamphaner
... eller mer korrekt, kamphanner, sothøner er ikke hønsefugler og dermed er hanner ikke haner. Men sloss kan de, inntil døden skiller dem ad. Sikkert vårtegn!!
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger1426
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_245364} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (30)
Ivar B.
Der var bildet fra slosskampen du pratet om på Østensjøvannet i dag. Du verden må jeg nesten si! Det går hardt for seg når disse hissigproppene braker sammen. Synes det meste stemmer i dette bildet. Fart, spenning, teknikk og lys gjør dette til en flott situasjonsbeskrivelse. I tillegg er det jo et opptak med høy vanskelighetsgrad, så her har du gjort dine saker bra. Det koster å være sothønekar for tiden:-) Er der en tynn lys ''gloriestripe! rundt hodet og ryggen på fuglen som har hodet mest over vannet? Mvh Ivar.
Carsten A.
Tall for siet, Ivarr, og ja, du ser korrekt. Denne glorien vet jeg ikke hva er, den forekommer på en ukorrigert fil, muligens et motlysfenomen, skjønt jeg aner altså egentlig ikke hva det er (bortsett at jeg vet hva det IKKE er, og det er bildebehandling).

MVH CA

Anne-Lise S.
Blir målløs av slike fantastiske bilder som dette. Ikke bare får du frem kamplysten i blikk, positur og bevegelse, men jeg blir sittende å beundre hvordan du får frem vanndråpene som, i kampens hete, spruter opp i luften og fremhever inntrykket av action. Utrooolig flott! Om ikke det er nok er fargene flotte her, både på fuglene og i vannet, med mørkere nyanser her og der som av lag innover i bildet, og lyset er jo bare perfekt. Anbefales!

Anne-Lise
Kjell G.
Fint fanget situasjon. Bra teknisk også!

En stor fordel at alle ''uryddighetene'' som ofte finnes i nærheten av disse fulgene er unngått her. Litt uflaks at vannspruten dekker den andre ''kamphanens'' øye, som opplagt ville vært skarpt.

mvh kjellg
Rolv B.
Vakkert i all sin villskap. Skulle til å nevne en mulig oppskarpingskontur langs ryggen på fuglen til høyre, men det var det altså ikke. Har sett denne effekten noen ganger. Pussig. Det er bare å gratulere med et fantastisk bilde.
Mvh Rolv B
Kjell Sigurd S.
Fin situasjon du har fanget her Carsten. Det går hardt for seg når sothønene setter i gang. Bena på disse er jo et skikkelig kampvåpen. Synes det meste stemmer, kanskje litt i meste laget med farger. Har ikke sett den fargen på nebbet og pannelappen, men jeg har tatt feil før. Ellers meget severdig. Gratulerer med resultatet på onsdag forresten. Vel fortjent :-)

Kjell S
Line Kristin W.
Haha, dette er jo bare SÅ utrolig bra!
Sjekk det blikket på looser'n og den posituren til padlekisen i ballkjole! ;-D

Halleluja, hvilken sjeldent uttrykksfull og dødsfestlig fjærballperle!
Jeg ler så jeg griner, - helgen er reddet! Takk! ;-D

- Line :-)
Robin J.
Flott fanget situasjon av høy vanskelighetsgrad. Dette behersker du 100%.Mvh RJ
John S.
Se der ja. Her går det unna som vanlig. Bra situasjon og bra bilde.

John
Thorbjørn R.
Et imponerende bilde, rett og slett.
Anne Ø.
Helt enig, imponerende!!!!

Anne:)
Gro K.
JØSS !!!! FEMENALT. Tør ikke engang sjekke mine egne bilder fra i går en gang til, etter å ha sett hva du har fått ut av situasjonen. Men moro var det.
Hilsen Gro.
Øistein H.
En fantastisk situasjon du har fanget her på en imponerende måte. Teknisk på topp som vanlig.

mvh
Øistein
Tor Olav O.
En veldig bra situasjon. Synes dette gjør seg ekstra med det fine mønstert som dannes som bakgrunn. Bra bilde !

mvh
Tor Olav
Carsten A.
Takk for kommentarer.

Det er pekt på farger, det gjelder vel nebbfargen. Nå er det vel så at den rosa nebbfargen er aller best utviket akkurat på våren. Her fremtrer den nok også ekstra tydelig etter gjennomlysning i det meget skarpe motlyset. I tillegg til dette kan det sikkert dreie seg om farge fra blod, det vaskes delvis av i vannet før det igjen tyter frem som i bilde nr. 297713 - de samme to sothønehannene bare sekunder etter dette bildet.

MVH CA
Jan H.
Har studert bildet flere ganger og dette må da bare være hundre prosent perfekt?
Har også sett på 297713 som også er flott, men dette er bare helt nydelig!
Linda G.
Oi, så flott bilde!!!! ;) Artig fanget situasjon og fint med de vanndråpene som lager ekstra action! fin bakgrunn uten noen forstyrrende elementer. Likte bildet ditt kjempegodt.
Mvh Linda Grønseth
Aleksander M.
Hei
Kjempebra sothønebilde!
Teknisk bra og skikkelig action.

Mvh Aleksander
Svein B.
Herlig og beskrivende situasjonsbilde Carsten. Jeg har mange ganger undret meg over sothønene. Oftest med ett smil om munnen- men jeg har også tenkt tanker som at disse fuglene må da ha rabies eller noe i den dur. Maken til lurveleven disse fuglene steller i stand er vanskelig å beskrive- enten det er i ord eller bilder- til de som ikke har opplevd det. Men her må jeg smile gjenkjennende- tenke seg denne situasjonen- omtrent uavbrutt- det meste av dagen, dag etter dag- gjerne med to tre fugler i hver batalje. Dette er fugler som setter sitt preg på våtmarksområdene de holder til i, og dette bildet er fantastisk bra mht å vise hvordan dette preget oppleves. Timingmessig er dette svært bra- selv om øyet til ''den slagne'' gjerne skulle vist. Teknisk og komposisjonsmessig også meget bra.

En annen situasjon med sothønene som har festet seg hos meg er når de bygger redeplattform. Når sothøna trekker sammen halvråtne plantematerialer for så å klaske dette sammen til en passe fast plattform, med de enormt overdimensjonerte ''trugene''. Og med påfølgende klaskelyder- det synes jeg er en svært komisk situasjon- noe jeg svært gjerne skulle klare å fange på brikka en gang.

Mvh
Svein B
Carsten A.
Takk for ytterligere kommentarer.

Ja Svein, rabies er ordet, men det er jo stort sett bare om våren hannene er så aggresive, skjønt det er nok av andre fugler, og slett ikke bare små, som har en velutviklet og velbegrunnet respekt for sothøner det meste av vår- og sommerhalvår.

Dette opptaket ble gjort siste fredag. Lørdag og idag søndag var jeg på samme sted, da var det fortsatt mye aggresjon, men sammenstøtene fikk et annet forløp. I motsetning til på fredag valgte den angrepne på lørdag og søndag flukt fremfor kamp - mon tro om det innebar at to-tre sothønehanner hadde etablert sin status som konger på haugen akkurat der, og at dette ble innsett av andre? Kamp er et farlig alternativ, dette kan ende med døden, noe jeg har sett tidligere. Flukt gir sikkert lav status, og kanskje ikke sjanse til parring, men man overlever . . . .

Akkurat det der med redebygging med de underlige trugeføttene er det ellers ypperlige forhold for å studere (og fotografere) på meget nært hold mange steder på Østensjøvannet - og uten at fuglene blir forstyrret. Selv har jeg i endel år vært opptatt av å få laget noen bilder med trugeføttene, det får komme når det kommer. Aller mest snodig er vel de nyklekte ungene til slektningen sivhøna, der ser tærne nesten ut som de er lenger enn ungekroppen!

MVH CA
Espen A. I.
Fascinerende og svært actionfyllt, dette viser at fuglefoto kan være meget spennende for alle betraktingsgrupper!

Espen
Eyvind R.
Glimrende både mhp. positur, bildeinnhold og bra teknisk..

Mvh Eyvind
Arne S.
Hønemor er ikke å spøke med når hun venter med lengsel og smerte på hanefar etter en sen kveld på by'n. Sånn erre. Herlig fuglebilde!

:)
Ann F.
På høy tid å komme seg til Ø-vannet igjen, ser jeg. Helt herlig!

Mvh Ann
kai j.
Flott fanget Carsten, ser ut til å ha vert en spennende fotoøkt dette her. Flott skarphet og fint lys som gir fint trøkk i bildet.

Hilsen Kai Jensen
Per Harald O.
Dette er perfekt! Tar av meg hatten!
ingebjørg fyrileiv g.
For en herlig brystkasse, blikk og overlegen positur. Jeg finner ikke noe som trekker ned for min del. Endelig vår!

vh ingebjørg
Caroline M. S.
WOW! Utrolig bra og herlig fuglebilde! Jeg har (heldigvis) så lite greie på fugl at jeg her ser et skikkelig fruentimmer med hardt og bestemt grep om sopelimen i ferd med å denge opp en tøffel av en mann.

Du har fått disse to til å se ut som mennesker (eller tegneserie a la Andy Cap). Får meg til å huske to andre fuglebilder av deg som jeg også liker veldig godt. Det ene av en toppdykker som ser ut som en prest med Petter Dass-krage og det andre av to lundefugler som ser ut som et eldre, spaserende ektepar.
Julie E.
Antagelig ikke speiselt uventet at denne type bilder ikke helt er hva jeg er aller mest opptatt av. Likevel vil jeg takke for fine naturopplevelser. Mange av dine og også andres naturfotografier gjør at jeg kan oppleve saker og ting ''der ute'' som jeg ellers aldri ville ha opplevd. Det setter jeg umåtelig stor pris på.
Skal ikke gå inn på spesielle sider ved bildet. Har ikke greie på dette. :)
Ville bare takke for en titt inn i en for meg fremmed verden. :)
mvh Julie
Carsten A.
Takk for ytterligere kommentarer.

CMS: Det er vel ikke noe fruentimmer i dette bildet, det er to hanner som kjemper i bokstavelig talt blodig alvor - kamper som ikke så sjelden ender med døden for taperen. Men i mange av disse kampene (dogh ikke her) ser man en hunn som tilskuer og som en som vil vite hvem som vinner, for det er vinneren og denne hunnen som senere fører arten videre.

JE: En av de viktige fomålene med naturfoto er jo å bringe naturopplevelser videre til andre! Så takk for dine ord.

MVH CA
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu