Øyenstikker i flukt III
En ''Vanlig øyenstikker'' (Aeshna juncea) kom på grei avstand under avpatruljering av sin faste jaktrute
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger2346
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_210535} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (28)
ingebjørg fyrileiv g.
Øyenstikkerbildene dine sier mer enn at det bare er flaks...
Dette KAN du og det er imponerende. Dette er nok det av øyenstikkerne
jeg liker best. Vinkelen er flott og bakgrunnen nydelig. Herlig overgang i fargene.
-flotte farger! Plasseringen er også god. Meget bra, Carsten. Jeg blir glad av å se dette.
Kan ikke finne noe å trekke ned på.

vh ingebjørg
Frode J.
Nydelig bilde. Fin skarphet på forkropp samt passelig uskarphet i vingene. Rolig bakgrunn. Synd med det ''kulehullet'' i venstre forvinge. mvh Frode.
Rune S.
Istemmer med de over! Et nydelig bilde. Lurer på hvordan du klarte dette blinkskuddet.

Mvh
Rune S
Kjell G.
Som nevnt ovenfor er dette neppe flaks. Det ligger nok mye tålmodighet, målbevisst øvelse og mange hundre eksponeringer bak et slikt blinkskudd.

Øyenstikkerens posisjon, valg av fokus, og - ikke minst den fine, harmoniske bakgrunnen - gjør dette bildet så bra.

mvh kjellg
Avsluttet .
Jeg sliter med å få svære fugler i fokus- hvordan klarer du å treffe noe så smått med så raske og uberegnelige bevegelser? Vakkert bilde!
Finn M.
Dette er et av de beste fluktbilder jeg har sett av øyenstikker her på dotten. Flott skarphet på hode/øyne og en behagelig bakgrunn.

I tillegg illustrerer bildet på en ypperlig måte øyenstikkeres evne til å kunne bevege de fremre og bakre vingepar uavhengig av hverandre (som nok er en av hovedgrunnene til dens fantastiske flyveegenskaper).

mvh Finn
Geir Arne M.

Nei dette er så avgjort ikke flaks. Det kreves mye dyktighet og ikke minst mange eksponeringer å treffe så godt.

Nydelig bilde der vingene er i flott posisjon - hodet skarpt og fryktingydende, som et angrepshelikopter. Flott bakgrunn og fin gjennomskinning i vingene.
Posisjonen er også svært bra rett i hodehøyde.

mvh
geir
Øyvind A.
Jeg har sett på alle øyenstikkerfluktbildene du har lagt ut i det siste. Alle er fine og teknisk sett imponerende. Jeg synes dette er det aller beste, det er noe eget ved å se dem rett forfra.
Ø.
John S.
Jeg vet bare om et bilde som Carsten har tatt som han selv har brukt ordet flaks om. Det var en kvinand (tror jeg) som kom flyende inn foran kameraet under fotografering av noe helt annet. Fuglen var perfekt i ruten og skarp var den også. Ellers er ikke Flaks noe jeg forbinder hverken med bildene hans eller Carsten generelt.

Nå har GM skrevet det jeg tenkte, så da får vil je bare gratulere.

John Sandøy
Skjærefotograf.
ingebjørg fyrileiv g.
Ikke misforstå meg: jeg forbinder aldeles ikke Carsten med flaks og
det var akkurat det jeg mente; at det er dyktighet. Bare så det er sagt.
-ingebjørg
Frode H.
Wow, Carsten, dette var knallbra, enkelt og greit!

Fremgangsmåten her er absolutt av interesse!

Mvh
Frode
Per Harald O.
Imponerende!

Dette krever tålmodighet?
Carsten A.
Takk for kommentarer.

Frode J.: Hull - ''kulehull'' - er det ikke, men et lite fragment av et tørt blad har festet seg på vingen. Akkurat der skinner solen slik at litt av vingen - det som ikke er et hull - blir liggende i skygge, dette i motsetning til vingene ellers som viser et kraftig skinn fra direkte sol. Slikt er ikke så uvanlig, og det er gunstig at det kan vises så tydelig som her.

Rune S. og Kjetil S.: Hvordan? Viktig å kjenne forholdene på stedet, vaner og den nokså faste jaktruten som denne og lignende arter har (øyenstikkerhanner ''eier'' et revir som de patruljerer forholdsvis forutsigelig). Så må man finne et sted der øyenstikkeren kommer forbi på passe nært hold og hvor bakgrunnen også passer. Ganske lang brennvidde med meget god nærgrense (evt. oppnådd med mellomringer) er vel omtrent alltid nødvendig. Det opptakstekniske går på passe åpen blender (f/4 el. f/5.6) og passe kort lukkertid (gjerne 1/1000s el. kortere), evt. med hjelp av høy ISO. Man har valget mellom å benytte seg av manuell fokus eller autofokus, og hva som passer best er ikke opplagt, men i begge tilfeller er prefokusering på omtrent den avstand objektet antas å ville befinne seg en avgjørende forutsetning. Autofokus er forøvrig bare aktuelt om man har tilgang til et kamerahus med objektiv som gir ekstremt rask og effektiv AF - og at man vet å benytte dette hjelpemiddel på hensiktsmessig måte. Øvelse, øvelse og atter øvelse, og kritisk analyse av mislykkete eller mindre vellykkete opptak med sikte på å finne ut hva som må gjøres bedre.

Noen ord om flaks. Flaks, eller ''hell'', er vel omtrent alltid et innslag i naturfoto og annen foto som ikke skjer under kontrollerte forhold. Flaks er noe 100% tilfeldig, som å vinne gevinst i et lotteri. Flaks treffer blindt, og treffer likt for alle som tar i et kamera eller kjøper lodd i et lotteri. Bruker man kamera ofte nok, eller er dum nok til å kjøpe mange lodd ofte, får man ''flaks'' før eller senere. Poenget med flaks under naturfoto er derfor ikke om man har flaks, men om man klarer å ta vare på sin flaks når denne før eller senere innfinner seg. Da gjelder det ikke å fomle med det tekniske etter timers, dagers eller ukers tålmodig, ørkesløs og kanskje slitsom venting, med støl arm og do. fingre etter å ha holdt tungt utstyr i beredskap. Men det aller viktigste er nok at man syns det man holder på med rett og slett er morsomt og givende.
Mangler man det er det best å finne på noe annet.

Fremgangsmåte, spør Frode H. etter. Vel, fremgangsmåten har vært at vi som syns dette er gøy har holdt på med dette mange timer hver eneste dag siden 7. august 2006 dersom værforholdene tillot det - sånn omtrent hver annen dag i gjennomsnitt.

MVH CA
Bjørn H.
Suverent på alle måter dette Carsten. Og få såå god øyekontakt med denne luringen i fart kan neimen ikke være lett ...

Bjørn.
Tom A. T.
Utrolig severdig portrett det her. Rett og slett knakende godt utført. Spesielt å se den forfra på denne måten. Interessant å lese dine egen kommentar er det også. Jeg har selv gjort en del forsøk ( mislykkede sådan ) på noe tilsvarende, og vet omtrent hva du snakker om ;o).. men nå begynner det å minke på tilgjengelig lys etter at dagens plikter er unnagjort.
mvh Tom T
Inge S.
Hei.
Dette må være tålmodighetsprøve av første klasse.
Vakkert.

Mvh Inge
tommy s.
Fokus der det skal være, samt en sinnsykt bra positur. Denne slår de andre bildene synes jeg. Bøyer meg i støvet!! Lite spm. hva finner du best å bruke manuell eller auto fokus. Stusser litt på det ut fra din formulering.

Mvh TS
Julie E.
I tillegg til at jeg selvfølgelig er enig i alt positivt som er skrevet her, vil jeg få takke for at du gjør dette foranrbeidet og viser oss slike bilder. Naturen kommer slike som meg nærmere på den måten. Og det setter jeg umåtelig stor pris på.
mvh Julie
Carsten A.
Takk for ytterligere kommentarer!

Bjørn, vi sees vel på torsdag?

Tom A. T: Vel, det er sesong for dette nå, så det er vel bare å stå på!

Tommy S: Det er ikke så mye mer emm det som, er sagt som kan sies om valget mellom AF og MF, sånt må enhver prøve ut selv. Som alt sagt valget mellom det ene eller det andre er ikke opplagt, men om fotoutstyret (kamerahuset + objektiv) er ekstremt effektivt på AF, og det er det bare noen ganske få hus og ganske få objektiver som er, så gir valget seg selv.

Julie E.: Takk for hyggelige ord.

MVH CA
Rolf S.
Henger meg på all rosen. Du imponerer.
Bjørn H.
Ja, vi sees i morgen kl. 16.30. Blir hyggelig med en liten luftetur ut mot havet :)

Bjørn.
Geir B.
Imponerende bilde. Takk for sist på Mølen, hyggelig å treffe dere. Der sa du at dere hadde jobbet med øyestikkermotiv i lengre tid. Dette arbeidet har tydligvis gitt gode resultater. Det ligger mye arbeid og tålmodig venting bak slike bilder. Teknisk helt topp og et flott flukt bilde som er krevende å få til.

Geir.
Avsluttet .
Meget bra Carsten, jeg selv har vært så heldig, denne ene gangen å få et lite ''klikk'' på en Øyenstikker bilde nr. 259334 men dog ikke så godt fanget som din..
Arne
Ketil K.
Gratulerer med din ''flaks'' satt i system. Dette ble knallbra!
Carsten A.
GB: Ja, alltid hyggelig å treffe dottere på stedet!

MVH CA
Eyvind R.
Etter min mening det beste (les: mest spennende) av en god serie med øyenstikkere. ''Øyekontakten'' og vingeposisjonene gjør bildet.

Veldig bra!

Mvh Eyvind
Avsluttet .
Imponerende, må bare si meg enig i all rosen her. Du har forøvrig en imponerende samling bilder, moro å se på. Tusen takk for det.
Mvh Liselotte
Aleksander M.
Utrolig bra fanget!

Mvh Aleksander
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu